Lymfoedeem
Lymfoedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels.
Lymfoedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels.
Lymfoedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke reinigings- en afweersysteem. Het bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren of lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op, met daarin opgelost eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes. Via de lymfvaten komt het vocht in de lymfknopen of lymfklieren. Deze bevinden zich vooral in de liezen, oksels en de hals en ze werken als filters. Ze vernietigen schadelijke deeltjes en afvalstoffen.
Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling, oftewel een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Lymfoedeem kan op diverse lichaamsdelen voorkomen, bijvoorbeeld in de armen, benen, hoofd- en halsgebied of de genitaliën. U kunt klachten ervaren als een zwaar en moe gevoel en een gevoel van spanning en druk, maar ook pijnklachten behoren tot de symptomen. Tevens gaan schimmels en infecties vaak gepaard met lymfoedeem.
Bij deze vorm van lymfoedeem is er sprake van een aangeboren afwijking in het lymfestelsel, waarbij er vanaf de geboorte minder tot geen lymfevaten aanwezig zijn. Hierdoor kan er in de loop van het leven zwelling ontstaan. Hoewel de afwijking aangeboren is hoeft deze niet al vanaf de geboorte tot uiting te komen, dit kan ook pas op een latere leeftijd zichtbaar worden. Primair lymfoedeem kan zowel erfelijk als niet erfelijk zijn. In het begin kan het oedeem zich met name alleen uiten gedurende momenten van een sterke belasting van het lymfesysteem, zoals zwangerschappen, tijdens warm weer of het ontstaan van overgewicht. Naar mate de tijd vordert kan het lymfoedeem blijvend zijn.
Bij secundair lymfoedeem is er geen stoornis in de aanleg van het lymfesysteem, maar is het een gevolg van een trauma waarbij de lymfklieren of – vaten onherstelbaar beschadigd zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij operaties (veelal wegens kanker), waarbij de lymfklieren uit de oksels, liezen of het bekken worden verwijderd. Hierbij treedt een onvermijdbare beschadiging op van de lymfevaten, waardoor lymfoedeem kan ontstaan in de arm of het been. De kans op het ontstaan van lymfoedeem wordt vergroot als er ook bestraling plaats vind bij het geopereerde gebied. Secundair lymfoedeem hoeft niet acuut na de operaties ontstaan, maar kan ook jaren later optreden door bijvoorbeeld een overbelasting van het systeem.
De huidtherapeut stelt per patiënt een behandelplan op, dit varieert wegens de symptomen, soort oedeem en de lokalisatie van het oedeem. Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van diverse methoden, namelijk; manuele lymfedrainage (bestaande uit oedeem- en fibrosegrepen), ambulante compressie therapie (zwachtelen), lymftaping, bewegings- en ademhalingsoefeningen, endermologie, huidverzorging, intermitterende pneumatische compressie (lymphapress) en therapeutische elastische kousen.
Lees meer over de behandelmogelijkheid
Oedeemtherapie
In de praktijk werk ik uitsluitend op afspraak, neemt u telefonisch of per e-mail contact op om een afspraak in te plannen!
Praktijk Landgraaf
Maastrichterlaan 80
6374 VS Landgraaf
Praktijk Schinveld
A ge water 20
6451 CD Schinveld
o6 – 53 24 00 27
info@huidtherapielandgraaf.nl