Oedeemtherapie
Om het lymfesysteem aan te sporen het overtollige vocht af te voeren gebruikt de huid- en oedeemtherapeut een therapie die bestaat uit een aantal onderdelen, we noemen deze therapie: oedeemtherapie.
Om het lymfesysteem aan te sporen het overtollige vocht af te voeren gebruikt de huid- en oedeemtherapeut een therapie die bestaat uit een aantal onderdelen, we noemen deze therapie: oedeemtherapie.
Om het lymfesysteem aan te sporen het overtollige vocht af te voeren gebruikt de huid- en oedeemtherapeut een therapie die bestaat uit een aantal onderdelen, we noemen deze therapie: oedeemtherapie. Om een goed resultaat te krijgen vindt de behandeling in het begin tenminste 2-3 keer per week plaats (dit kan ook dagelijks zijn). Later kan dit afgebouwd worden. Het verloop van de behandeling is per persoon verschillend. De huidtherapeut zal uw arm of been regelmatig opmeten om de vooruitgang te bepalen.
Yvonne | Oedeem- en littekentherapie
Onderdelen van de integrale oedeemtherapie zijn als volgt:
Dit is een behandelmethode waarbij door zachte pompbewegingen de lymfevaten aangezet worden tot harder werken. Door deze techniek wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd door de lymfe vaten.
Dit zijn speciale handgrepen die toegepast worden bij verharde eiwitten(fibrose). Door middel van oedeemgrepen kan lymfvocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Bovendien maken deze grepen verhard weefsel soepeler.
Dit is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling met manuele lymfedrainage te behouden, worden de aangedane ledematen ingezwachteld. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat de cliënt bewegingsoefeningen doet. Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten.
Deze bevorderen de afvoer van lymfvocht. We adviseren ook om thuis deze oefeningen regelmatig te doen. Beweging zorgt ervoor dat de lymfevaten gestimuleerd worden het vocht af te voeren. Bewegen is goed, maar het is belangrijk om overbelasting te voorkomen.
Dit is een drukgolfapparaat dat kan worden ingezet als onderdeel van de oedeemtherapie. Het te behandelen lichaamsdeel wordt in een manchet met drukkamers geplaatst. Deze kamers worden van beneden naar boven opgepompt en weer leeggelaten. Hierdoor ontstaat een golvende beweging die ervoor zorgt dat het oedeem verplaatst wordt. Behandeling met dit apparaat wordt alleen als aanvulling op (of in combinatie met) de reguliere behandeling gebruikt.
Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, meet de huidtherapeut therapeutisch elastische kousen aan. Hiermee wordt het behaalde resultaat behouden.
Dit is een aanvulling op de behandeling. De tape tilt de huid een beetje op zodat de lymfe onbelemmerd kan doorstromen. Hierdoor geeft het een extra stimulans, zodat het oedeem vermindert of fibrose (verhard weefsel) versoepelt.
Er zijn een aantal factoren die de kans op lymfoedeem kunnen vergroten. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u lymfoedeem zoveel mogelijk proberen te voorkomen, namelijk:
In de praktijk werk ik uitsluitend op afspraak, neemt u telefonisch of per e-mail contact op om een afspraak in te plannen!
Praktijk Landgraaf
Maastrichterlaan 80
6374 VS Landgraaf
Praktijk Schinveld
A ge water 20
6451 CD Schinveld
o6 – 53 24 00 27
info@huidtherapielandgraaf.nl